Krav Maga

 

cropped-RED_logo-1.jpg

De term Krav Maga komt uit het Hebreeuws en betekent in het Engels ‘contact combat’. In het Nederlands: gevecht van man tot man. Het weerbaarheids-systeem is tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Hongarije ontwikkeld door de Joodse Imi Lichtenveld. In eerste instantie was het bedoeld voor weerloze burgers, maar later werd het verder ontwikkeld voor en door het Israëlische leger. Het huidige Krav Maga is een voor burgers bedoelde weerbaarheidstraining en wordt nu over de gehele wereld in praktijk gebracht.

Krav Maga is een zeer effectieve vorm van zelfverdediging. Het heeft een praktische benadering van gevechtssituaties, waarbij je na een relatief korte periode van instructie en training een hoog peil kan bereiken. Je traint technieken die aansluiten bij je natuurlijke reflexen. Bij iedere situatie passen weer andere reflexen om snel en effectief te kunnen handelen.

Bij Krav Maga leer je dus een ‘combat mindset’: een gevechtshouding waardoor je assertief en daadkrachtig kunt optreden als de situatie daarom vraagt.

_MG_5784

Iedereen herkent de situatie waarin je op een geleende fiets zit. Je moet plotseling remmen, maar de handremmen die je van je eigen fiets gewend bent, zitten er niet op. Paniek! Deze leenfiets heeft nog een terugtraprem. Voordat je daar achter bent heb je dan al een benauwd moment gehad!

Zo is een situatie waarin je met agressie te maken krijgt vaak ook: je hebt niet de juiste reflexen en het juiste plan van aanpak paraat om je uit die situatie te redden. Je hebt niet de juiste ‘mindset’ (instelling). En hoewel we in het verkeer niet twijfelen aan de noodzaak om de juiste reflexen aan te leren, doen we dat blijkbaar niet in conflict-situaties met andere mensen. Oftewel: de instelling die je in het verkeer hebt, mis je in andere situaties die ook risico’s voor je veiligheid in zich dragen. Als het gaat om agressie  tussen mensen, hebben wij niet een weerbare mindset paraat. Dan vertrouwen wij op anderen of de politie om de situatie te redden…

Dat is natuurlijk raar en niet verstandig. Bij Krav Maga train je je instelling en reflexen positief, zodat je je persoonlijke ruimte op een veilige en effectieve manier kunt verdedigen. Daarmee voorkom je ongelukken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die bij je zijn en waar je je verantwoordelijk voor voelt.

Heb ik je interesse gewekt? Op deze site leg ik uit voor wie Krav Maga is bedoeld en ook wie ik zelf ben. Op de Informatiepagina staan alle adressen, telefoonnummers, formulieren en links die je nodig hebt om te beginnen met Krav Maga. Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je van harte welkom! Of zoals wij elkaar begroeten bij Krav Maga: Kida!

Naar boven