Voor wie is het?

_MG_5749

Krav Maga is geen sport, maar een zelfverdedigingssysteem. We hebben geen wedstrijden. Er is geen competitie zoals bij voetbal of judo. Beginners en gevorderden kunnen meestal goed in één groep trainen. Als je een proefles wilt bijwonen kun je dus zonder probleem meedoen.

De burgerlijke tak van Krav Maga die ik geef is bedoeld voor iedereen boven de 18 jaar. Krav maga is met name geschikt voor mensen die…

  1. graag wat aan hun conditie willen doen, maar die fietsen, joggen en fitness op apparaten te saai vinden
  2. alleen onregelmatig kunnen trainen, zoals mensen in ploegendienst
  3. voor de gezelligheid lekker allround willen bewegen in een groep
  4. meer zelfvertrouwen willen hebben en zich in bepaalde situaties veiliger willen voelen
  5. vanwege hun beroep (zoals bijvoorbeeld beveiliger of treinconducteur) extra weerbaarheids-vaardigheden willen opdoen
  6. van vechtsporttechnieken houden want er zijn binnen Krav Maga 15 niveau’s en het is echt anders dan al die andere sporten
  7. zich weerbaar willen kunnen opstellen tegen alledaagse vormen van agressie

Krav Maga heeft niveau’s, examens en diploma’s. Maar je werkt daar in je eigen tempo aan. Je kunt ook aan sommige onderdelen van de lessen niet meedoen, als dat beter voor je is. Een basisconditie is niet nodig. Je kunt zo beginnen.

Om te zien of het wat voor je is kun je een gratis proefles meedraaien. Klik hier voor meer info (link naar pagina).

Het is op zich al leuk om zoiets een keertje te hebben gedaan. Bovendien weet je pas echt wat het is, als je het hebt gedaan.

Ik kan zo goed mogelijk over Krav Maga schrijven en je kunt erover lezen op allerhande sites, maar de ervaring zegt meer dan duizend woorden. Als het je bevalt kun je je daarna inschrijven. Als het niet is wat je zoekt ben je iets wijzer geworden en daar werk ik graag aan mee.

Hieronder twee voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Als jij in zulke situaties een goeie reflex wilt om ongelukken te voorkomen, dan is Krav Maga iets voor jou.

Voorbeeld 1

Een (ongetrainde) vrouw van begin 30 is van haar fiets getrokken en beroofd. Ze houdt er een wat stramme rug aan over en ze durft niet meer goed alleen over straat. Hoewel de fysiotherapie is afgelopen, zou ze nog wel iets aan revalidatie moeten doen. Ze kiest Krav Maga.

Na een half jaar training stapt ze in Breda een zebrapad op, maar een auto lijkt door te willen rijden en komt op het laatste moment met gillende banden tot stilstand. Geschrokken maakt ze een gebaar naar de chauffeur: wat doe jij nou?! De man stapt scheldend uit, loopt verhit naar haar toe en haalt uit. Ze reageert zonder erbij na te denken: ze weert de klap af en staat klaar om zich te verdedigen. De man schrikt, hij had geen weerstand verwacht. Beduusd draait hij zich om, stapt in zijn auto en rijdt weg.

Meer was niet nodig. Ze heeft haar zelfvertrouwen terug, ze gaat weer als vanouds met plezier de stad in.

Voorbeeld 2

Een verliefd stelletje zit om twee uur ’s nachts in het maanlicht in het verlaten park bij de vijver. Dan nadert een onbekende man over het grasveld. Hij loopt 50 meter recht op hen af. Ze blijven verbaasd zitten kijken. Op 10 meter afstand grijpt hij een mes uit zijn achterzak, loopt door tot bij het meisje en steekt haar acht keer. Dan loopt hij weg. De jongen zit als aan de grond genageld. Het meisje overleeft uiteindelijk maar hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Deze reactie, bevriezen, komt vaak voor. (Het is één van de drie aangeboren reflexen: bevriezen, vechten en vluchten.) Erg spijtig, want ze hadden zo veel tijd om iets anders te doen. Opstaan, waarschuwen, wegrennen, schreeuwen, hem laten struikelen, afweren.

Bij Krav Maga train je op effectieve reflexen, omdat reflexen blijven werken onder stress.

Is dit iets voor jou? Ga naar deze pagina voor info over lessen.

Naar boven