Over Krav Maga

De term Krav Maga komt uit het Hebreeuws en betekent letterlijk in het Nederlands: gevecht van man tot man. Het is een vorm van zelfverdediging dat bedoeld is om je weerbaar te maken tegen agressie. Niet om zelf agressief te zijn! Het Krav Maga-systeem is tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Hongarije ontwikkeld door de Joodse Imi Lichtenveld. In eerste instantie was het bedoeld voor ongewapende burgers om ze weerbaarder te kunnen maken tegen agressie. Later werd het verder ontwikkeld en verfijnd voor en door het Israëlische leger. Het huidige Krav Maga is echter een voor gewone burgers bedoelde weerbaarheidstraining en wordt nu over de gehele wereld in praktijk gebracht. Ook in defensiekringen en bij politie en Marechaussee is Krav Maga in gebruik genomen.

Zelfverdediging

Krav Maga is een zeer effectieve vorm van zelfverdediging. Het heeft een praktische benadering van gevechtssituaties waarbij je, na een relatief korte periode van instructie en training, een hoog peil kunt bereiken. Je traint je in technieken die aansluiten bij je natuurlijke reflexen. Bij iedere situatie passen weer andere reflexen om snel en effectief te kunnen handelen. Ook het vermijden van agressie en dus technieken voor de-escalatie horen bij Krav Maga. Voorkomen is immers beter dan genezen…

Scenariotraining

Krav Maga is dus een systeem voor de praktijk, en vanaf de allereerste les leer je je in te stellen op realistische situaties. Tijdens het trainen houd je steeds je omgeving in de gaten en elke keer als je je verdedigd hebt tegen je trainingspartner, schiet je aandacht automatisch naar de dichtstbijzijnde uitgang. Maar hoe breng je het er van af in onverwachte situaties? Om je reflexen op de proef te stellen, organiseren we tijdens de lessen regelmatig “onverwachte overhoringen”: de scenariotraining. Onder andere deze praktijktraining maakt Krav Maga zo uniek (en leuk!). Een aantal voorbeelden van scenariotrainingen die de afgelopen jaren verwacht en onverwacht voorbij zijn gekomen:

Scenario 1: de handlanger

Iedereen verzamelt zich. De instructeur wijst iemand aan die in de doucheruimtes een rode sporttas gaat ophalen. Mogelijkerwijs treft hij onderweg iets aan. Eenmaal in de kleedkamer blijkt iemand (instructeur 2) de sporthal in gekomen te zijn op zoek naar waardevolle spullen. Hij wordt door de leerling betrapt met een gestolen tas en reageert zeer agressief. De leerling voelt zich zelfverzekerd en wil graag de buit veilig stellen. Hij of zij gaat de confrontatie aan. Op dat moment komt een tweede inbreker gealarmeerd uit de dameskleedkamer aangelopen, mes al in de hand. Ingesloten tussen twee aanvallers, wordt de verdediging er niet makkelijker op. Een aantal dingen die je hiervan kunt leren:

  • Wees er op bedacht dat een agressor mogelijk vrienden of handlangers heeft die jij nog niet opgemerkt hebt. Blijf steeds alert op je omgeving als het tot een confrontatie komt.
  • Is er nog geen sprake van een aanval, maar alleen een vijandige situatie, probeer dan eerst te deëscaleren of zorg dat je bij de dichts bij zijnde uitgang bent voordat het tot een confrontatie komt. Bedenk wat er op het spel staat. Heeft hij je dochter over zijn schouder geslagen, dan heb je het risico er hoogstwaarschijnlijk wel voor over. Maar gaat het om een horloge, dan wil je die misschien liever gewoon afstaan.
  • We leren je ook om jezelf te verdedigen tegen meerdere aanvallers. Er zijn een paar redelijk simpele basismethodes die een gevecht met twee tegenstanders een stuk makkelijker maken.

Scenario 2: stop de bloeding

De les is die dag anders dan anders. We leren je om je te verdedigen tegen aanvallen met een mes, maar wat als het mis gaat? Of als iemand anders wel geraakt wordt? Daarom wordt er die dag aandacht besteed aan eerste hulp bij ernstige of slagaderlijke bloedingen. Uiteraard wordt er hard getraind als altijd. Maar je hebt tijdens de les ook geleerd om te gaan met een tourniquet of, indien dat niet voorhanden is, alternatieve tijdelijke oplossingen. Dan is het tijd voor de scenariotraining. In groepjes van 4 loop je een ruimte binnen. Je treft daar iemand aan die niet heel erg doet denken aan de gewillige trainingspartner in de sporthal. Hij ligt buiten westen op de grond, er is veel bloed aanwezig en naast hem op de grond ligt een gierende decoupeerzaag. Hij heeft niet één, maar twee wonden: de decoupeerzaag heeft een grote jaap in zijn bovenbeen gemaakt, en hij is met zijn hoofd op de werkbank gevallen.

Wat leer je hier van? In veel gevallen (en zeker als het een beetje schokkend kan zijn) weet je van tevoren dat het een scenario is. Je zou zeggen dat je daardoor niet leert hoe je reageert als je onder druk staat of stress hebt. Toch wordt je aandacht bij deze scenariotraining afgeleid. Het is geen kwestie van een tourniquet aanleggen. Er ligt een gillende zaag die je eerst uit moet zetten. De persoon die je aan het helpen bent, is daarnaast ook buiten westen. Ook dat heeft aandacht nodig. Verder had je je tijdens de les misschien niet levendig voorgesteld hoe veel bloed er uit een slagaderlijke bloeding komt.

"De Krav Maga mindset geeft je een gevoel van veiligheid. Dat voel je, maar dat zien anderen ook aan jou."
Gratis proefles bij wwww.redselfdefence.nl

Combat mindset

Bij Krav Maga leer je dus een ‘combat mindset’. Een mentaal weerbare houding waardoor je snel assertief en daadkrachtig kunt optreden als de situatie daarom vraagt. Hiermee voorkom je dat een situatie escaleert. Je staat dan onbewust al in een soort mentale gevechtshouding en dus reageer je sneller. Niet passief zijn, maar meteen adequaat reageren. De Krav Maga-mindset geeft een gevoel van veiligheid. Dat voel je, maar dat zien anderen ook aan jou.

Interesse?

Heb ik je interesse gewekt? Op deze site leg ik je verder uit voor wie Krav Maga is bedoeld en natuurlijk ook wie ik, Theresa Wever, zelf ben. Op de Informatiepagina staan alle adressen, telefoonnummers, formulieren en links die je nodig hebt om te beginnen met Krav Maga. Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je van harte welkom! Of zoals wij elkaar begroeten bij Krav Maga: Kida!