Krav Maga

Wat is Krav Maga?

De term Krav Maga komt uit het Hebreeuws en betekent letterlijk in het Nederlands: gevecht van man tot man. Het is een vorm van zelfverdediging dat bedoeld is om je weerbaar te maken tegen agressie. Niet om zelf agressief te zijn! Het Krav Maga-systeem is tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Hongarije ontwikkeld door de Joodse Imi Lichtenveld. In eerste instantie was het bedoeld voor ongewapende burgers om ze weerbaarder te kunnen maken tegen agressie. Later werd het verder ontwikkeld en verfijnd voor en door het Israëlische leger. Het huidige Krav Maga is echter een voor gewone burgers bedoelde weerbaarheidstraining en wordt nu over de gehele wereld in praktijk gebracht. Ook in defensiekringen en bij politie en Marechaussee is Krav Maga in gebruik genomen.

Zelfverdediging.

Krav Maga is een zeer effectieve vorm van zelfverdediging. Het heeft een praktische benadering van gevechtssituaties waarbij je, na een relatief korte periode van instructie en training, een hoog peil kunt bereiken. Je traint je in technieken die aansluiten bij je natuurlijke reflexen. Bij iedere situatie passen weer andere reflexen om snel en effectief te kunnen handelen. Ook het vermijden van agressie en dus technieken voor de-escalatie horen bij Krav Maga. Voorkomen is immers beter dan genezen…

Assertief

Bij Krav Maga leer je dus een ‘combat mindset’. Een mentaal weerbare houding waardoor je snel assertief en daadkrachtig kunt optreden als de situatie daarom vraagt. Hiermee voorkom je dat een situatie escaleert. Je staat dan onbewust al in een soort mentale gevechtshouding en dus reageer je sneller. Niet passief zijn, maar meteen adequaat reageren. De Krav Maga-mindset geeft een gevoel van veiligheid. Dat voel je, maar dat zien anderen ook aan jou.

Juiste reflex?

Iedereen herkent de situatie waarin je op een geleende fiets zit. Je moet plotseling remmen, maar de handremmen die je van je eigen fiets gewend bent, zitten er niet op. Paniek! Deze leenfiets heeft nog een terugtraprem. Voordat je daar achter bent heb je dan al een benauwd moment gehad! Je had niet het juiste reflex en dus greep je de plank mis. Bij Krav Maga leer je hoe je toch met het juiste reflex reageert als de situatie daarom vraagt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die bij je zijn en waar je je verantwoordelijk voor voelt.

Vertrouwen.

In een situatie waarin je onbedoeld met agressie te maken krijgt, heb je vaak niet de juiste reflexen en het juiste plan van aanpak meteen paraat om je uit die situatie te redden. Je hebt dan niet de juiste mindset (mentale toestand). In het verkeer twijfelen wij niet aan de noodzaak om de juiste reflexen aan te leren: remmen, schakelen en sturen. Toch doen wij dat blijkbaar niet in conflict-situaties met andere mensen. Dat is gek want in beide gevallen gaat het om je veiligheid. Als het gaat om agressie gaat vertrouwen wij op anderen of op de politie om de situatie te redden, maar vaak niet op onszelf. Verstandig?

Interesse?

Heb ik je interesse gewekt? Op deze site leg ik je verder uit voor wie Krav Maga is bedoeld en natuurlijk ook wie ik, Theresa Wever, zelf ben. Op de Informatiepagina staan alle adressen, telefoonnummers, formulieren en hyperlinks die je nodig hebt om te beginnen met Krav Maga. Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je van harte welkom! Of zoals wij elkaar begroeten bij Krav Maga: Kida!

Home