Voor wie is het?

Krav Maga is geen vechtsport?

Krav Maga is eigenlijk geen vechtsport, maar meer een zelfverdedigingstraining. We hebben dan ook geen wedstrijden. Er is geen competitie zoals bij voetbal of judo. Wel kun je steeds hogere levels bereiken door examens te doen. Dit mag, maar hoeft niet. Beginners en gevorderden trainen meestal samen in één groep en dat kan prima. Als je eens een proefles wilt bijwonen of er zelfs aan mee wilt doen dan is dat geen probleem. Je bent van harte welkom!

Voor wie is Krav Maga bedoeld?

Het Krav Maga zoals wij dit bij Red Self Defence aanbieden is bedoeld voor iedereen boven de 18 jaar. Het is een weerbaarheidstraining, maar ook een verantwoorde en gevarieerde manier om lekker fit te blijven. Als allround fitness-sport is Krav Maga dus ook heel geschikt. Samen een leuke en ook nuttige sport uitoefenen is toch gezond en ontspannend?  Samenvattend: Krav Maga is bedoeld voor…

Mensen die een betere conditie willen…

Veel mensen willen graag wat aan hun lichamelijke conditie doen of een paar kilo’s kwijtraken. Zich weer lekker in hun vel voelen!  Alleen trainen op apparaten in een sportschool vinden zij ongezellig en saai. Zij hebben ook geen zin in een teamsport in competitieverband. Zij willen gewoon af en toe lekker met anderen sporten. Bij Krav Maga kan dat en dan is het nog nuttig ook!

Mensen die zich in hun werk veiliger willen voelen.

Bij veel beroepen is het goed dat je wat steviger in je schoenen staat. Treinconducteurs, handhavers, beveiligers, parkeerwachters, deurwaarders, etc. Iedereen die via hun beroep wel eens met agressie krijgt te maken wil daar graag passende maatregelen tegen nemen. Recent is Red Selfdefence gestart met workshops voor medewerkers van gemeenten. Als je de grondbeginselen van Krag Maga kent dan voel je je al wat veiliger en zelfverzekerder als er een dreiging op je pad komt.  Dat gevoel straal je ook uit en dit alleen al voorkomt problemen.

Mensen die zich op straat veiliger willen voelen.

Niet iedereen is een superman of voelt zich zo. Een slechte ervaring in het verleden kan je onzeker of bang maken en dat is lastig. Je wilt het niet, maar toch voelt het zo. Door gezellig mee te trainen bij Red Self Defence voel je je al na een tijdje zekerder van je zaak. Je weet wat je in bepaalde situaties moet doen om veilig te blijven. Mocht er iets gebeuren, dan weet je wat je moet doen. Alleen al die zelfverzekerde houding zorgt ervoor dat je minder snel in problemen komt. Een veilig gevoel is trouwens altijd fijn, toch?

Next level?

Krav Maga kent geen competitie of wedstrijden. Wel heeft Krav Maga verschillende levels. Voor ieder hoger level doe je een examen en krijg je een diploma.  Als bewijs van je level krijg je ook een officieel lederen patch op je trainingsbroek. In je eigen tempo werk je tijdens de trainingen met elkaar aan je vaardigheden en je vraagt pas een examen aan als je daar klaar voor bent. Maar levels en diploma’s haal je alleen als je dit zelf wilt. Het hoeft niet.  Een basisconditie is ook niet nodig. Je kunt zo beginnen. Die goede conditie krijg je al heel snel vanzelf…

Om te zien of het wat voor je is kun je een gratis proefles meedraaien. Klik hier voor meer info (link naar pagina).

 Twee praktijkvoorbeelden

Een goed beeld van wat Krav Maga voor je kan betekenen proberen wij je te geven door twee voorbeelden te schetsen:

Voorbeeld 1

Een vrouw van begin 30 is van haar fiets getrokken en met geweld beroofd. Ze houdt er een wat stramme rug aan over en ze durft niet meer zo goed alleen over straat. Ze is onzeker en soms zelfs bang. Op advies van een vriendin kiest ze voor Krav Maga.

Na een half jaar training stapt ze in Breda een zebrapad op, maar een auto lijkt toch door te willen rijden en komt op het laatste moment met gillende banden tot stilstand. Geschrokken maakt ze een gebaar naar de chauffeur: wat doe jij nou?! De man stapt scheldend uit, loopt verhit naar haar toe en haalt uit. Ze reageert meteen zonder erbij na te denken: ze weert de klap behendig af en staat al klaar om zich te verdedigen. De man schrikt want hij had geen weerstand verwacht. Beduusd draait hij zich om, stapt in zijn auto en rijdt weg.

Meer was niet nodig. Ze heeft haar zelfvertrouwen terug, ze gaat weer als vanouds met plezier de stad in.

Voorbeeld 2

Een verliefd stelletje zit om twee uur ‘s nachts in het maanlicht in het verlaten park bij de vijver. Dan nadert een onbekende man over het grasveld. Hij loopt recht op hen af. Ze blijven argwanend zitten kijken hoe hij nadert. Op 10 meter afstand grijpt hij een mes uit zijn achterzak, loopt door tot bij het meisje en steekt haar neer. Dan loopt hij weg. De jongen zit nog als aan de grond genageld. Het meisje overleeft uiteindelijk, maar hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Deze reactie, bevriezen, komt heel vaak voor. Het is één van de drie aangeboren reflexen: bevriezen, vechten en vluchten. Traumatisch, maar eigenlijk onnodig, want ze hadden zo veel tijd om iets anders te doen. Opstaan, wegrennen,  waarschuwen, schreeuwend afschrikken, hem laten struikelen, afweren, de aanval afstoppen, de man het mes afhandig maken en de man zelf uitschakelen. Reflexen. Mindset. Training.

Bij Krav Maga train je dus op effectieve reflexen, omdat reflexen blijven werken. Ook onder stress. Vooral onder stress…

Hebben wij je aan het denken gezet? Ga naar deze pagina voor informatie over lessen.

Home